Späť

Čo ovplyvňuje kvalitu arganového oleja?

Pridal: Pridané: 5.3.2019 07:27:06 Počet zobrazení: 182

05 Marec 2019

Aké faktory ovplyvňujú kvalitu arganového oleja? Čo všetko by mal zákazník vziať do úvahy pri výbere arganového oleja?

Čo ovplyvňuje kvalitu arganového oleja?

Faktory ovplyvňujúce kvalitu a cenu arganového oleja

Strom Argania spinosa , z ktorého sa vyrába prírodný arganový olej potravinársky a arganový olej kozmetický, rastie len v juhozápadnej časti Maroka.

arganový olej

Strom je na zozname rastlín chránených UNESCO. Vzhľadom k tomu, že dochádza k úbytku celkovej plochy, na ktorej stromy rastú, celkový objem výroby arganového oleja je len 4 milióny litrov ročne.

Na kvalitu arganového oleja vplýva viacero faktorov:

1/ V akej lokalite rastie strom argania spinosa (či pôda neobsahuje cudzorodé látky, ťažké
kovy...)

2/ Či plody prichádzajú do styku so zvieratami ( arganový orech je vynikajúcou pochúťkou
pre kozy, ktoré obžierajú zelenú šupku a plod následne prechádza tráviacim traktom
zvieraťa, čo môže spôsobiť rôzne infekcie)

3/ Technológia výroby oleja:
- Ručným lisovaním za studena – časovo náročná, veľmi pracná, ale z hľadiska
kvality oleja najšetrnejšia technológia výroby – výroba 1 litra oleja trvá niekoľko dní –
olej najvyššej kvality
- Strojovým lisovaním – výroba 1 litra oleja trvá len niekoľko hodín – kvalitný olej
- Chemickou extrakciou – olej sa z orecha absorbuje chemickými látkami – najnižšia kvalita arganového oleja
V závislosti na technológii výroby trvá výroba 1litra arganového oleja niekoľko hodín až niekoľko dní.

bio arganový olej

4/ Ako dlho sú jadrá vystavené oxidácii - berberské ženy pracne roztĺkajú orechy arganu,
z ktorých získavajú jadrá. To, aký dlhý čas uplynie od očistenia jadra po lisovanie, je
jedným zo základných faktorov kvality oleja. Čím dlhšie je jadro skladované, tým viac je
vystavené pôsobeniu vzdušného kyslíka (oxidácii), dôsledkom čoho je nižšia kvalita
výsledného produktu.

Firmy, ktoré olej vyrábajú strojovým lisovaním, alebo chemickou extrakciou (popr.
obidvoma metódami), spotrebúvajú vo výrobnom procese veľké objemy základnej
suroviny. Aby výrobný proces nebol prerušený, musia držať jadrá na sklade v dostatočnej
zásobe, čím sú vystavené dlhodobo oxidácii vzdušným kyslíkom.

Navyše, vzhľadom k tomu, že čistenie jadier je pracné a časovo náročné, je bežné, že
výrobcovia, nakupujú jadrá od externých dodávateľov. V takom prípade je veľmi ťažké
vystopovať dobu skladovania jadier a z akej lokality pochádzajú.

5/ Balenie - Spotrebiteľské balenia zásadne v sklenených obaloch (potravinársky olej len
v tmavých fľašiach, zabraňujúcich prestupu svetla).
Náhradné balenia sa spravidla dodávajú aj v plastových obaloch, ale len s príslušnými
certifikátmi, osvedčujúcimi vhodnosť použitia na balenie potravinárskych produktov.
Kvalitný olej je balený len v certifikovaných obaloch od renomovaných výrobcov
(lacné obaly bez certifikátov môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky)

6/ Skladovanie – tovar musí byť skladovaný na vhodnom mieste (najlepšie tmavá miestnosť
bez priameho prístupu slnečného svetla).

Enormný nárast záujmu o arganový olej v poslednom desaťročí, vedie k tomu, že výrobcovia sa v snahe uspokojiť dopyt trhu, snažia zvýšiť jeho produkciu. Tá je však limitovaná obmedzenou plochou, na ktorej strom Argania Spinosa rastie. Stále viac oleja sa získava strojovým lisovaním, popr. chemickou extrakciou. Aby výrobcovia arganový olej zbavili charakteristickej prenikavej vône, často ho tepelne upravujú. Podľa odborníkov je tepelná úprava „zabijakom kvality arganového oleja". Takýto arganový olej sa lacno predáva v bareloch a následne prelieva do spotrebiteľských obalov. Oxidácia spojená s prelievaním tiež znižuje kvalitu oleja.

Navyše, mnohí tzv.„obchodníci", sa uchyľujú k nepoctivým praktikám. Arganový olej riedia podradnými olejmi. Takýto olej, predávaný pod značkou arganového oleja nemá účinky deklarované na obale, dokonca môže byť škodlivý a spôsobiť aj prípadné zdravotné komplikácie. Je smutné, že takýto olej sa nelegálne dostáva aj do Európy.

Naším dodávateľom je rodinná firma, ktorá má výrobu arganového oleja precízne organizovanú. Každý krok výrobného procesu osobne kontroluje jeden z členov rodiny. Lokality, kde rastie strom Argania Spinosa sú oplotené, čo zabraňuje prístupu kôz k stromom.

Jadrá arganu sú ihneď po očistení triedené a následne lisované za studena, aby sa zamedzilo oxidácii vzdušným kyslíkom. Olej je niekoľkokrát filtrovaný, aby mal požadovanú čírosť.

Na balenie sa používajú sklenené fľaše s príslušnými certifikátmi. Väčšie objemy sú plnené do plastových obalov s certifikátmi osvedčujúcimi vhodnosť použitia v potravinárskom priemysle.

arganový olej

Olej sa vyrába na objednávku, čiže je dodávaný čerstvý po vylisovaní. Jedná sa o skutočný extra panenský, 100% Bio organický produkt, vyrábaný bez chemických prísad a tepelných úprav.

Sociálny program, na ktorý náš dodávateľ kladie veľký dôraz, je podporovaný nadáciou Monackého kniežaťa Alberta, ktorý túto firmu aj niekoľkokrát osobne navštívil.

O spoľahlivosti výrobcu svedčí aj fakt, že tovar dodáva do celého sveta, napr: krajiny EU, USA, Kanada, Japonsko, Austrália, Nový Zéland, Brazília, Čína, India, Saudská Arábia.......

V každej z týchto krajín musí olej pred uvedením na trh, prejsť laboratórnymi rozbormi.

Podobne aj naša firma musí pred uvedením arganového oleja na trh zabezpečiť príslušné kontroly a laboratórne rozbory, kde sa potvrdia deklarované hodnoty účinných látok a taktiež to, že produkt neobsahuje škodlivé látky. Až na základe laboratórnych rozborov vydajú kontrolné orgány pokyn príslušnému colnému úradu na prepustenie arganového oleja do obehu na vnútornom trhu a trhoch EU. Navyše olej musí byť skladovaný v sklade spĺňajúcom predpísané parametre.
arganový olej

Každý dovozca musí byť zaregistrovaný a dodržiavať zákonom stanovené parametre.

Napr. čo sa týka potravinárskeho arganového oleja, v Európe je schválených len niekoľko firiem, ktoré sú oprávnené tento olej dodávať.

ODPORÚČAME:
Konzumujte len za studena lisovaný arganový olej, tepelne nespracovaný, nevystavený dlhodobo pôsobeniu slnečného žiarenia, ani vzdušného kyslíka !!!

Prihlásenie

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré slúžia na zlepšenie funkčnosti stránky a príjemnejšie prezeranie stránky. Prezeraním stránky alebo inou činnosťou na nej vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Ak si prajete viac informácií alebo ak nechcete, aby boli súbory cookies uložené do vášho počítača, kliknite na Viac info